A félreértett kaktuszok – Vízigény

A kaktuszok sivatagi növények, nem szeretik a vizet, csak nagyon kevés vízzel szabad öntözni őket.

Ez az általános tévhit a kaktuszokkal és más pozsgás növényekkel kapcsolatban. Sokszor ez a kaktusz betegségek kiváltó oka. A növény elszárad, összefonnyad, beteg lesz, de az időben felismert problémán még lehet javítani.

Ha megbetegedést lát növényén, érdemes elgondolkodni a következőkön:

  • Lehet, hogy már lappangott benne betegség: a vízhiány következményeként a kaktusz legyengült és most tudott csak felülkerekedni rajta a kór.
  • Túl tömött, dohos, levegőtlen talajban könnyebben megbetegedhet a kaktusz. Ez könnyen ellenőrizhető a talaj lazításával, szaglással. Ha kicseréljük a földjét és rendbe jön, akkor ez volt a gond. Ha utána is fennáll a probléma, akár az is lehet hogy az átültetés során fertőzött cserépbe került.
  • Ha kevés vizet kap növényünk, vegetatív állapotba kerülhet, melynek egyenes következménye, hogy érzékeny lesz a fertőzésekre.
  • Borús, hűvös időben történő locsolás nem javasolt, ez is fertőzési lehetőséget teremt, potenciális kaktusz betegség  forrás, mely véget vethet kedvencünk életének.

Anna képeHa nagyon kevés vízzel locsoljuk növényünket, főleg nyáron, akkor a kaktusz úgy érzi (ha az élőhelyén lenne Amerikában), hogy aszály van és alig van eső. Ebben az esetben a genetikailag erős egyedek maradnak meg, a gyengébbek fogékonyabbak lesznek a kaktusz betegségekre és elpusztulnak. Felépítésükből adódóan a kaktuszok hónapokig kibírhatják víz nélkül, míg a többi növény nem. Ügyes túlélők, de nekik is szükségük van vízre és nagyon kedvelik is, hiszen emiatt tudnak növekedni, virágozni. Az alábbi képen egy kedves kaktuszrajongó beteg növénye látható, melyet gondos odafigyeléssel és egy speciális módszerrel meg lehet még menteni.

Néhány nagyon fontos szabály az öntözés módját és mennyiségét illetően:

  • Első és legfontosabb szabály:  a növény döntse el, hogy mennyi víz kell neki, ne mi!
  • Fontos, hogy jó időben, melegben, hetente 1-szer locsoljunk.
  • Legjobb, ha tálból, alulról felszívatva locsolunk, míg a talaj felszíne nedves lesz. Utána kiöntjük a megmaradt vizet, mert ha marad a táljában, akkor gyökérrothadás következhet be.
  • Felülről is locsolhatunk lassan adagolva – akár kanállal – addig, míg alul ki nem folyik. Ha túl gyorsan kifolyik alul, mert nagyon laza a talaj, akkor kicsit állni kell hagyni a tálban, hogy felszívhassa, de maximum fél órát, utána ki kell önteni a felesleges vizet.

Az alábbi két képen ugyanaz a kaktusz látható. A második képen a betegség után, csak az élettelen váza maradt összefonnyadva, kiszáradva (külső kemény bőrszövet és tövisek).

Beteg kaktuszEgészséges kaktusz

Ha problémája akad kedvencével, nem tudja, hogyan segítsen növényén,

írjon itt és személyre szabott, szakértő segítséget kap!